z04- اصول آموزش و نگهداری ماهی قرمز عید در خانه به همراه طرح توجیهی

مقدمه :

شهرت ماهی عید در زود مردن ناشی از مراقبت ضعیف از آن است .

ماهی قرمز یا گلد فیش به عنوان ماهی عید مشهورترین ماهی آکواریوم می باشد .

ماهی قرمز عضو خانواده کپور ماهی می باشد که به صورت طبیعی در آبهای شیرین سیبری و آسیای جنوبی شرقی زندگی میکند که توسط انسان انتشار یافته است . طول ماهی به 18 سانتیمتر و وزن آن 197 الی 200 گرم میرسد طول عمر ماهی قرمز از 10 الی 30 سال می باشد و تولید مثل ماهی فروردین و اردیبهشت میتواند به روش بکرزایی نیز تولید مثل کند در هر بار تخم گذاری تعداد 160 الی 380 هزار تخم می گذارد .

ماهی عید از زمان باستان برای سفره هفت سین جشن های آخر سال استفاده می شود یافته های باستانی زیادی از حضور در تمدن بین النهرین و ایران دارد . تندیس طلایی ماهی در آمودریا ، تندیس نقره ای ایلامی ، سکه صفوی و سینی های قلمکاری ساسانی نمونه از قدمت ماهی در تمدن ایرانی دارد .

1 – محل نگهداری ماهی قرمز

ماهی قرمز مقاومت زیادی نسبت به جا و مکان دارد و برای پرورش بایستی ظرفی ( بهترین حالت آکواریوم ) داشته باشیم که برای هر ماهی 20 لیتر آب گنجایش داشته باشد و برای پرورش تنگ آب اصلا مناسب نیست و اگر در تنگ پرورش میدهید تنگ شیشه ای بزرگ تهیه کنید ، سطح آب در ظرف باید بیشتر باشد تا اکسیژن رسانی بهتری انجام گیرد . علت زود مردن ماهی عید تنگ می باشد که هم فضای ماهی کوچک می باشد و اینکه سطح تماس آب با هوا کمتر است در نتیجه اکسیژن کمی به آب و ماهی رسیده باعث مرگ ماهی میشود . در تنگ و یا آکواریوم اگر از سنگریزه استفاده میکنید نباید رنگی باشند و سنگریزه های طبیعی بهترین گزینه می باشند که عامل خنثی کننده آمونیاک هست . تنگ را چند هفته یکبار بشویید و برای شستن از مواد شوینده استفاده نکنید .

محل نگهداری آکواریوم و تنگ ماهی نباید در آشپزخانه یا در نور بیشتر و مستقیم آفتاب و یا کنار بخاری باشد .

بعد از عید درصورتی که شرایط نگهداری ماهی را ندارید آن را در تالابها و رودخانه ها آزاد سازی نکنید که زود میمیرند و بهتر است به ماهی فروشان تحویل دهید .

نگهداری ماهی در تنگ 80 درصد از عمر ماهی را کم میکند .

2 – آب ، هوا ، دما و نحوه عوض کردن آب ماهی عید :

آب ماهی قرمز بایستی تمیز باشد آب شهری به مدت 24 ساعت بماند تا کلرزدایی شود بعد ماهی را داخل آن قرار دهید برای تعویض آب بایستی هر هفته صورت بگیرد و موقع تعویض همه آب را خالی نکنید 30 درصد آب قبلی در آکواریوم بماند تا باکتری ها مفید از بین نروند . و دمای مناسب آب بین 18 الی 22 درجه سانتیگراد می باشد . و ماهی در دمایی که انسان احساس راحتی میکند راحت هست . تغییر دمای سریع باعث از بین رفتن ماهی می شود و تغییر دما را به تدریج انجام دهید . دمای زیر 10 درجه و بالای 30 درجه برای ماهی کشنده هست .

یکی از علل کدر شدن آب مواد زائدی است که از آبشش های ماهی دفع میشود و تجمع این مواد که بتدریج تیره میشوند سمی است که بایستی تمیز شوند .

برای عوض کردن آب ماهی از دستکش استفاده بکنید و از تماس ماهی با دست بپرهیزید که ترشحات پوست ماهی سبب بروز آلرژی و حساسیت جلدی می شود و همچنین بعد از تعویض آب دستها را با آب و صابون بشویید و دستها به هیچ وجه با چشم تماس نداشته باشد .

عوارض دست زدن بچه ها به ماهی اسهال و استفراغ و تب می باشد .

در هنگام جابجایی مواظبت کنید تا باعث ضربه خوردن ماهی نشوید و از استرس حمل و نقل بکاهید .

3 – غذای ماهی عید :

ماهی قرمز عید همه چیز خوار هست میتوان از غذاهای آماده که در ماهی فروشی داده میشود استفاده کرد غذای خانگی برای ماهی نان نیست و از نان استفاده نکنید بهترین غذای خانگی که میتواند جایگزین غذای آماده باشد نخود فرنگی له شده ، سیب زمینی آب پز ، کاهو و اسفناج کاملا خرد شده یک روز در میان به ماهی غذا بدهید و درصورتی که ماهی طی 2 الی 5 دقیقه غذا را نخورد غذا را از تنگ ویا آکواریوم بردارید . بیش از اندازه غذا دادن سبب مسدود شدن روده ها میشود که برای ماهی مضر می باشد . ماهی عید میتواند یک هفته بدون غذا زنده بماند .

قبل از اینکه به ماهی غذا بدهید غذای ماهی را کمی خیس کنید تا در روی آب نماند و ماهی در صورتی که از سطح آب غذا بخورد مقداری هوا وارد دستگاه گوارش می شود که باعث بیماری گوارشی می شود .

4 – عوامل مرگ ماهی عید :

ترس ، آلودگی شیمیایی ، کمبود اکسیژن ، تغییر ناگهانی دما ، پرخوری

5 – روش تشخیص جنسیت ماهی قرمز :

ماهی نر :

ماهی نر دارای بدنی باریک و کشیده است.

جنس نر دارای فرورفتگی در قسمت مخرجش می باشد.

در موقع جفتگیری نقاط زگیل مانندی بر روی آبششها و باله های سینه ای ماهی نر مشاهده می گردد.

باله سینه ای جنس نر کلفتر می باشد.

ماهی ماده :

ماهی ماده دارای شکمی بزرگتر از نرها می باشد.

جنس ماده دارای برآمدگی در قسمت مخرجش می باشد ، کمی برجسته بوده و سرش گرد می باشد.

در ماهی ماده بر روی آبششها و باله های سینه ایش هیچ نقطه زگیل مانندی دیده نمی شود.

دارای باله های سینه ای نازکتر از نرهاست.

ماهی قرمز در سن ۲ سالگی بالغ می شود . در این حات ماهی ماده را از شکم برآمده و نر ها را زمانی که ماهی ماده را تعقیب می کنند می توان تشخیص داد . در برخی گونه ها و در زمان جفت گیری بر روی آبشش ها و یا باله های سینه ای نقاط برآمده و جوش مانندی بر روی جنس نر مشاهده می گردد

6 – آماده کردن جفت ها برای تخمگذاری

معمولا جفت ها را قبل از تخمگذاری باید با تغذیه مناسب تقویت نمود در این زمان استفاده از کرم خاکی ، کرم خونی و آرتیمیا (میگوی آب شور زنده) توصیه شده است .

7 – مشخصات آکواریوم تکثیر

سایز مخزن شما باید به ارتفاع ۴۰ ، عرض ۳۰ و طول ۵۰ سانتیمتر باشد وجود گیاهان برگ پهن در این آکواریوم توصیه شده است برای تکثیر بهتر است در این مخزن از فیلتر های اسفنجی استفاده گردد از الیاف مخصوص تخم ریزی که از رشته های پشمی و نایلونی درست شده است استفاده نمایید .

8 – شروع مرحله تکثیر در آکواریوم

۱- ابتدا باید آکواریوم تکثیر خود را ازبا شیشه یا هر ابزار مناسب دیگری به دونیم کرده و ماهیان نر(۲ ماهی نر توصیه می شود) و ماده را از هم جدا نمایید پس از یک یا دو روز باید ارتفاع آب آکواریوم را تا ۱۲٫۵ سانتیمتر کاهش دهید .

۲- در این مرحله باید دیوار حائل بین نر ها و ماده خود را برداشته و آنها را برای جفت گیری و تخم گذاری رها سازید در این مرحله می توانید با استفاده از تکه های کوچک یخ دمای آب آکواریوم را به آرامی کاهش نمایید تا ماهی شما را به تخم گذاری ترغیب نمایید، اگر پس از ۵ روز تولید مثل صورت نگرفت مجددا وارد فاز مرحله اول شوید

۳- اگر ماهی شما موفق به تخمگذاری گردد شما می توانید گلوله ای کوچک ژله مانندی را در آب مشاهده نمایید که همان تخم ماهی قرمز شماست . در این زمان باید به سرعت ماهی ها را از آکواریوم تکثیر خارج نمایید چون آنها علاقه زیادی برای خورد تخم های خود دارند.

۴- پس از خارج کردن ماهی های والد باید دمای آب را در ۱۸ درجه سانتیگراد ثابت نگه داشته تا در ۴ یا ۵ روز بعد شاهد تولد لارو ماهیان خود باشید.

9 – رایجترین بیماری ماهی قرمز عید :

بیماری سفیدک رایجترین بیماری انگلی می باشد که در آن لکه های نقطه مانند ریزی روی پوست و باله ها ظاهر میشود که تنفس ماهی دچار مشکل میشود برای درمان ماهی را به یک ظرف دیگر منتقل کنید دما را طی 48 ساعت بتدریج افزایش دهید با افزایش یک درجه دما در هر ساعت دما را به 30 درجه برسانید و میزان اکسیژن را نیز افزایش دهید مقداری نمک مخصوص آکواریوم به آب اضافه کنید پس از چند هفته بایستی به کل درمان شود . این نوع بیماری قابل انتقال به سایر ما هی ها می باشد .

بیماری کیسه هوا به علت زیاد غذا خوردن است و وارد شدن همزمان هوا باعث تورم اندامهای درونی می شود در این بیماری ماهی به یک طرف یا پشت متمایل می شود که برای درمان به یک ظرف دیگر منتقل کنید دما را به 21 الی 27 درجه افزایش دهید که سبب هضم سریعتر غذا می شود و 3 روز به ماهی هیچ نوع غذا ندهید پس از 3 روز رژیم غذایی با فیبر بالا توصیه می شود که شامل مقداری نخود فرنگی فریز شده که پخته شده و نرم است برای یک روز بدهید یک نکته اینکه نخود فرنگی را زیاد نپزید که متلاشی شود و خوردن برای ماهی مشکل باشد .

ــــــــــــــــــــــ

تهیه شده در سایت طرح توجیهی : https://tarh-tojihi.ir/

استفاده از مطالب با ذکر منبع و آدرس سایت مجاز می باشد

جهت مشاوره و نگارش انواع طرح توجیهی با کارشناسان شرکت طرح گستر در ساعات اداری تماس بگیرید

مهندس ستاری : ۰۹۱۹۰۶۷۷۱۹۷ ارتباط تلگرامی https://t.me/tarh1229

مهندس مجنونی : ۰۹۱۴۸۰۲۳۷۲۶ ارتباط تلگرامی https://t.me/ali131025

کانال تلگرام : https://t.me/tttarh

 

طرح توجیهی آموزش کسب و کارهای زود بازده و کارآفرینی

4.2/5 - (4 امتیاز)
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید